English (United Kingdom)

LJESTVE

01. SIGURNOSNE LJESTVE S LEĐOBRANOM
02. SIGURNOSNE LJESTVE SA KLIZAČEM

01. SIGURNOSNE LJESTVE S LEĐOBRANOM

EKOguard SAFELAD  1

 

Ljestve s leđobranom


Osnovne veličine:
 • Ljestve se standardno “u komadu“ izrađuju do duljine od 12 metara (zbog transporta do mjesta ugradnje). Za veće duljine ljestve se izvode u segmentima, gdje se kod montaže segmenti nastavljaju jedan na drugi do potrebne dujine ljestvi.
GMAX – MAKSIMALNA NOSIVOST JEDNOG
SEGMENTA LJESTVI
300 kg


Primjena:
 • Ljestve se ugrađuju na mjestima ulaska u okna, komore i sl. u cilju omogućavanja sigurnog silaska u dubinu odnosno pristupa postrojenjima.

 02. SIGURNOSNE LJESTVE SA KLIZAČEM

EKOguard SAFELAD  2

 

Sigurnosne ljestve sa klizačem


Osnovne veličine:
 • Ljestve se standardno isporučuju u segmentima koji su maksimalne duljine do 3m.  
  Veća duljina ljestvi se dobiva jednostavnim nastavljanjem jednog segmenta na drugi, sve do potrebne duljine.
GMAX – MAKSIMALNA NOSIVOST JEDNOG
SEGMENTA LJESTVI
300 kg


Primjena:
 • Sigurnosne ljestve sa klizačem se postavljaju kod vertikalnih pristupa radi sigurnog spuštanja u dubinu ili penjanja u visinu (razna okna, vodovodna, kanalizacijska, ...).
 • Budući da nemaju leđobran prigodne su za ugradnju u prostore u koje se radi širine leđobrana ne mogu ugraditi klasične sigurnosne ljestve sa leđobranom.
Glavni dijelovi i funkcionalni opis:

1. Sigurnosni uprtač i klizač

 

 • Osoba koja će se kretati po ljestvama na sebi mora imati kacigu i sigurnosni (trakasti) uprtač sa karikom u podruju prsiju. Preko sigurnosne spone-karabinjera izvrši se čvrsto povezivanje karike uprtača sa klizačem.
 • Klizač ima karakterističan profil sa utorima koji odgovara profilu vodilice, zbog tokom kretanja osobe po ljestvama klizač može jedino kliziti duž vodilice, te ne postoji mogućnost ispadanja klizač iz vodilice. Odnosno, klizač potpuno osigurava osobu od pada na leđa (dakle preuzima ulogu leđobrana kao kod ljestvi sa leđobranom).

2. Prijenosni rukohvat

 

 • Prije spuštanja niz ljestve, na vrh ljestvi postavlja se prijenosni rukohvat, visine 1000mm, čija je centralna vodilica istog profila kao i vodilica samih ljestvi.
 • Nakon umetanja klizača u vodilicu prijenosnog rukohvata, osoba se može sigurno kretati po ljestvama. Klizač, nakon što osoba prođe vodilicu rukohvata, bez prekida nastavlja kliziti po vodilici ljestvi.

3. Centralna vodilica i stupaljke

 

 • Na centralnoj vodilici ravnomjerno su zavarene protuklizne stupaljke i nosači kojima se ljestve učvršćuju na vertikalni površinu, zid.
 • Perforacije na stupaljkama imaju oštri vanjski rub  okrenut prema gore tako je nagazna površina  stupaljki hrapava tj. protuklizna. Osim toga na krajevima stupaljki su zavarene rubne pločice što sprječava i slučajno iskliznuće noge bočno-van stupaljki.

 

 

Zaštita podataka

Društvo MIAB poštuje odredbe Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, a  Ispitanik koji ima bilo kakva pitanja ili prigovor vezano za zaštitu osobnih podataka može svoja pismena dostaviti na adresu elektroničke pošte zop@miab.hr